Wat is goede motorkleding?

Als je met een normale rijsnelheid rijdt wanneer je van jouw motorfiets afstapt, slip je waarschijnlijk over het wegdek en krijg je last van uitslag op de weg. Het wegdek zal bij een botsing door jeans en normale kleding heen scheuren, dus het is van belang dat de juiste motorkleding wordt gedragen. Je kunt nieuwe motorkleding kopen of bij een motorkleding sale. Hieronder een aantal tips waar je op moet letten. 

Welk materiaal?


Er is een reden waarom zoveel motorrijders leer dragen en het is niet alleen voor de typische motorlook. Leer is robuust en gaat goed om met motorongevallen omdat het zo duurzaam is. Het is ook soepel en comfortabel om te dragen en daarom is het zo populair. Er is ook een breed scala aan motor specifieke, synthetische materialen die net zo goed werken als leer en die normaal gesproken waterdichte en ademende eigenschappen in de mix hebben. Materialen zoals Kevlar en ballistisch nylon zijn ongelooflijk taai en sterk en ze kunnen worden aangepast om het ademend vermogen te verbeteren of om de warmte binnen en het water buiten te houden. Beide materialen zijn goed, maar je moet ervoor zorgen dat zowel de jas als de broek voor het beoogde doel zijn gemaakt – ze moeten zijn ontworpen en getest voor motorrijders.

Doel en eigenschappen


Zoals bij alle motorkleding het geval is, zijn doel en eigenschappen twee belangrijke aspecten waarmee je rekening moet houden bij het kopen. Als je een berijder bent die graag het hele jaar door op de motor zit, in regen, wind en zon, dan heb je kleding nodig die zich aan de weersomstandigheden aanpast en die ook veilig is. Hiervoor heb je een jas en broek nodig die waterdicht en ademend zijn. Als je een mooie rijder bent en alleen op pad gaat als de zon schijnt, dan is iets ademend aan te raden, maar als je iemand bent die van lange ritten op de snelweg houdt, dan is een jas en een broek die goed bestand is tegen windstoten de juiste keuze. Wanneer je motorkleding koopt, moet je weten wat voor soort rit u waarschijnlijk gaat doen en de meest geschikte kleding kopen die bij dat doel past.

Harnas


In kleding die speciaal voor gebruik op de motor is gemaakt, is meestal bepantsering en bescherming ingebouwd. Dit pantser is gemaakt van schokabsorberende materialen die je lichaam beschermen bij een botsing. Idealiter wil je dat pantser over je rug, ellebogen, knieën, heupen, schouders en borst. Al deze harnassen moeten een CE-veiligheidsclassificatie hebben, wat betekent dat ze zijn getest. Er zijn twee CE-normen, CE1 en CE2, de CE1-norm is hoger. Retro-fit pantser kan in de meeste leersoorten, jassen en broeken worden aangebracht, maar ze moeten veilig zitten en niet bewegen wanneer je ze draagt.