Wat je moet weten over motorkleding

Het kan natuurlijk zo zijn dat je iedere dag op de motor zit, maar er is ook een hele grote groep die alleen de motor gebruikt in de maanden van het betere weer. In ieder geval is motorkleding zeer belangrijk, maar gek genoeg nog niet verplicht. Je moet volgens de wet, als motorrijder alleen een ECE 22.05 gekeurde helm dragen. In dit artikel ga ik wat dieper in op motorkleding, waarom is het zo belangrijk? En waar moet je rekening mee houden tijdens het aanschaffen van motorkleding in een motorkleding sale? Dit artikel is overigens niet bedoeld voor het promoten van bepaalde merken.

Waarom motorkleding dragen

Je kunt natuurlijk alleen een helm op doen, en je dagelijkse jas, en spijkerbroek aantrekken. Lekker makkelijk ook, je hoeft jezelf niet om te kleden op het werk, of school. Maar je moet als motorrijder altijd rekening houden met een ongeluk, hoe negatief het ook klinkt, je bent als motorrijder zeer kwetsbaar. Laat ik voorop stellen dat motorrijden erg veilig is, wanneer je op een goed gekeurde motor zit, en je over de juiste papieren beschikt. Maar als het toch mis gaat, dan kun je flinke schade oplopen. Daarom is het dragen van motorkleding erg belangrijk, het kan een hoop ellende voorkomen. Motorkleding zit comfortabel, schuurt niet over je lichaam, en is daarnaast een stuk opvallender in vergelijking met normale kleding. Zo ben je ook beter zichtbaar voor andere weggebruikers. Wanneer je valt met een motor schuur je over het asfalt, gewone kleding is binnen één seconde weggeschuurd, je schuurt dan met alleen je huid over het asfalt. Bedenk even hoeveel schade dit zal opleveren aan jouw lichaam. Motorkleding gaat minder snel stuk, en zal je beschermen tegen het schuren over het asfalt.

Verschillende soorten motorkleding

Net zoals bij gewone kleding, kun je ook verschillende soorten motorkleding kopen. Een populaire stof is leer, leer zorgt voor warmte, en biedt gewoon een enorm goede bescherming. Vaak wordt er voor lichtere type gekozen, zoals rundleer en kangoeroeleer, die laatste is wel een stukje duurder. Daarnaast kun kiezen voor gemak, kies je een overal? Of koop je een losse broek en jas? Deze zijn natuurlijk veel gemakkelijker uit te trekken, ook handig voor wanneer het warm is. Je kunt bij stilstand gewoon even het bovenstuk uittrekken om af te koelen. Natuurlijk moet je ook rekening houden met de weersomstandigheden, zo kun je all-weather kleding aanschaffen, maar ook motorkleding die special gemaakt is voor de winter of zomer. Leer is overigens niet de enige optie, je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld textiel.