3 tips om echt goud te onderscheiden van namaakgoud

Wil je jouw partner verrassen met een gouden ketting? Dan begin je jouw zoektocht mogelijk op het internet. Hier krijg je direct een groot aantal resultaten als je zoekt op ‘gouden ketting’. Op het eerste oog lijken de kettingen veel op elkaar, maar er zijn ook verschillen. Zo wordt lang niet iedere ketting gemaakt van echt goud. De onderstaande 3 tips helpen jou om echt goud te onderscheiden van namaakgoud.

1. Karaatgehalte

Om echt goud te onderscheiden van namaakgoud kijk je allereerst naar het karaatgehalte. Kom je een gouden ketting van 8 of 9 karaat goud tegen? Dan denk je mogelijk dat deze gemaakt is van echt goud. Toch mag zo’n sieraad volgens de Nederlandse wet niet het stempel ‘goud’ dragen. Waarom niet? Omdat het karaatgehalte minimaal 14 moet zijn om te mogen spreken van echt goud. Als je op zoek bent naar een ketting van echt goud, kies je voor een 14 karaat gouden ketting.

Er zijn overigens ook kettingen met een hoger karaatgehalte, zoals 20 of 22. Toch worden dergelijke kettingen in Nederland niet bijzonder veel gedragen. Waarom niet? Omdat goud met een hoger karaatgehalte een stuk donkerder van kleur is. Dit past niet goed bij een lichte huid. In veel Aziatische landen worden wel gouden kettingen met een hoger karaatgehalte gedragen.

2. Ga op zoek naar een gravure

Sommige mensen denken dat zij aan de uitstraling van een gouden ketting kunnen zien of het om echt goud gaat. Toch blijkt dit een stuk lastiger dan gedacht als we meerdere kettingen naast elkaar leggen. Gelukkig kun je een ketting van echt goud herkennen aan een gravure. Zo wordt een sieraad van 14 karaat goud vaak gegraveerd met 585, 14K of een eikenblad. Als een gouden ketting één van deze gravures bevat, weet je dat er sprake is van 14 karaat goud.

3. Gebruik altijd een loep

Als je een ketting met het blote oog inspecteert, is de kans aanwezig dat je een gravure over het hoofd ziet. Dit betekent niet direct dat het standaard om namaakgoud gaat. Waarom niet? Omdat een gravure vaak dusdanig klein is dat je deze niet met het blote oog waar kunt nemen. Gebruik daarom altijd een loep als je uit wilt zoeken of het om echt goud of namaakgoud gaat. Hierdoor is de kans groot dat een gravure in een gouden sieraad jou wel opvalt.

Koop goud bij een juwelier

Wil je voorkomen dat je een sieraad van namaakgoud koopt? Dan raden wij je aan om je tot een juwelier te richten. Waarom? Omdat iedere juwelier in Nederland verplicht is om gouden sieraden te laten keuren. Tijdens zo’n keuring komt aan het licht of het om echt goud gaat. Als dit het geval is, krijgt een gouden sieraad een keurmerk.